Näin alkuvuodesta on hyvä tarkastella kaupunginosassamme jo tapahtuneita ja myös tulevia asukasviihtyvyyteen vaikuttavia asioita. Lisäksi on hyvä ottaa esiin sellaisia käytäntöön liittyviä seikkoja, joita on asukkailta tullut pohdittavaksi.

Liikuntapaikkojen kehitys on ollut erittäin hyvässä mallissa, josta lämmin kiitos kaupungin päättäjille. Kirkkopuistoon saatiin erinomainen leikki- ja liikunta-alue lapsille. Kanneltien kentän reunaan on myös valmistunut mainio kuntoilualue. Kuntoilupolku on saatu käyttöön. Lisäksi jäähalli Hämeenlinnantien ja Kaarelanraitin välissä valmistuu hyvää vauhtia, ja on käytössä jo syksyllä. Edelleen Kanneltien jalkapallokenttä saa tänä vuonna tekonurmipäällysteen, mikä nostaa kentän käyttöastetta merkittävästi. Kentällä on jo valmiina hyvä pukusuojarakennus ja erinomaiset valot pimeäaikoja varten. Ja on muistettava Kannelmäen Voimistelijoiden rohkea teko hankkia Maununnevalla käyttöönsä itse kunnostettu jumppasali. Niin että varsin hyvältä näyttää näinä hankalien säänvaihteluiden aikoina, vaikka vielä toki parannusehdotuksiakin olisi. Esimerkiksi Maununnevan hiekkakentällä, jossa jalkapallojuniorit paljon harjoittelevat, ei ole kunnon pukusuojia. Koulujen voimistelusalit olisi myös saatava tehokkaampaan käyttöön ilman pelkoa sisäilmaongelmista, varsinkin kun kouluremontit vievät pois osan käytöstä. Mutta kaiken kaikkiaan hyvään suuntaan ollaan liikuntapaikkojen osalta menossa.

Palvelujen karkaaminen, so. pankit, postit ja pienliikkeet, on ollut valitettava tosiasia kaupunginosassamme. Suuret marketit ovat tehneet pienyrittäjien toimeentulon entistä vaikeammaksi. Ilman autoa kulkevien on tullut hankalaksi hoitaa asioitaan lähiliikkeiden ja -konttorien puutteessa. Tosin julkiset liikenneyhteydet ovat kyllä täällä varsin hyvät suurimman osan asujaimistoa kannalta, mutta monille reissaaminen monen kilometrin päähän ilman omaa autoa kantamusten kanssa on hankalaa. Täällä asuu paljon eläkeläisiä ja liikuntarajoitteisia. Eikä jalkakäytävien kunnossapito lumentulon aikaan sekään kovin hyvää arvosanaa ansaitse.

Meillä on valmistumassa monta suurta asuntoaluetta tuhansille uusille asukkaille. Monissa Kuninkaantammen, Honkasuon ja Malminkartanon radanvarren uudistaloissa asutaankin jo nyt. Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen asuintalojen rakennustyö on ensimmäisessä vaiheessa, mutta tietojen mukaan suuri osa asunnoista on jo varattu. Hyvä niin. Liikenneturvallisuusasiat tulevat entistä ajankohtaisemmiksi jatkossa, sillä autokanta tulee uusien asukkaiden myötä lisääntymään alueellamme. Esimerkiksi Kannelmäen ostoskeskuksen tilalle rakennettaviin taloihin tulee 600 asukasta, joista iso osa on lapsia. Lastentarha, alakoulu ja leikkipuisto sijaitsevat lähellä, mutta kadun toisella puolella. Tämä katuosuus on varsin liikennöity, koska alueella asumattomatkin usein käyttävät sitä läpikulkutienään kauppakeskuksesta ja kehätieltä päin tultaessa, sekä toisinpäin. Miten rakentaja on suunnitellut turvallisen kadun ylityksen tarhaan menijöille, koululaisille ja leikkipuistoon kulkijoille? Mikä on kaupungin vastuu tässä asiassa? Ja tämä on vain yksi hankala paikka liikenneturvallisuuden kannalta alueellamme.

Mätäjokialue kulkee läpi kaupunginosamme, ja se on meille rikkaus. Se on ainutlaatuinen luontopuisto keskuudessamme. Sen kunnossapidon tulisi olla kaikkien asukkaiden, mutta erityisesti kaupungin päättäjien ja virkamiesten, tarkassa valvonnassa ja hoidossa. Alueella on järjestetty keväisin lintubongausretkiä, jokea on hyödynnetty tapahtumissa ja se on mitä mainioin ulkoilualue asukkaille. Joen siistinä pitämiseen on useasti toivottu saatavan parannusta.

Kaarela -Seuran kotisivut on uusittu, tutustukaa rauhassa. Täältä löytyvät yhteystietomme, tulevat tapahtumamme ja muuta yleistä asiaa. Lähiajat yhdistystä työllistää Mätisfestarit sunnuntaina 27.5.2018. Myöhemmin tänä vuonna pidetään perinteiset itsenäisyyspäivän juhlat ja joulujuhlat Kanneltalossa. Muistakaa, että yhdistys on asukkaita varten. Ottakaa siis yhteyttä, jos teillä on asia, jonka haluatte välittää tietoomme. Toimimme sitten resurssiemme mukaan, mikäli meidän kantaamme tarvitaan.
Näin Yhteisvastuukeräyksen jo ollessa käynnissä tuli mieleen, että Kannelmäen kirkkorakennus täyttää tänä vuonna  50 vuotta. Juhlat pidetään saamieni tietojen mukaan ensi syksynä. Tuota komeaa , suojeltua kirkkoa kannattaakin juhlia.

Hyvää vuodenjatkoa!

Erik Bärlund